Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Асеман себепознание" - звездите, които ни казват кой съм аз, защо съм тук

Всички сме ученици, хората ги мързи да мислят, казва Стилиян Иванов

20.01.2023 | 21:21 Редактор: Елеонора Танева

Кой съм аз и каква е мисията ми? - отговорите дава новата книга "Асеман себепознание" на режисьора Стилиян Иванов.

"Това е знание за звездите, които ни казват кой съм аз, защо съм тук. Ние трябва да си даваме сметка, че думата "астрология" е малко или много подвеждаща, защото хората, които уж се занимават с астрология, подменят въпроса "Кой съм аз?" с това "Как да живея по-добре тук и сега?", поясни авторът в студиото на "Денят ON AIR".

Посочи едно от важните неща, които трябва да знаем живота - всички хора сме ученици.

"Само когато знаем кои сме, можем да изследваме нашите истински потребности, ние следваме чужди химери и мечти. Това, което наричаме живот, то е училище и никой не очаква от нас да бъдем съвършени, има дни, в които се получават двойки и тройки, но се очаква напредък в учебния процес", каза Стилиян Иванов.

Пред Bulgaria ON AIR той уточни, че е важно в училището да се съревноваваме със себе си, а не с околните и да оценяваме собствения си напредък спрямо възможностите си.

"Трябва да следваме принципа, че аз съм добре, тогава когато това, което правя, ми дава спокойствие. Твърди се, че живеем в двуполюсен свят - тъмно и светло, черно и бяло. Ако поемеш въздух, не можеш да поемеш отново, без да издишаш. Защо се очаква тогава да живеем само в хармония?", даде тема за размисъл авторът на "Асеман себепознание". 

Гостът посочи и един от проблемите на съвремието - хората ги мързи да мислят.

"Нас ни е страх да оставаме насаме със себе си, искаме някой учител отвън да ни поведе. Няма как да се случи, без да инвестираме в себе си. Трябва да инвестираме повече в усилията да опознаваме себе си", призова Стилиян Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.